TOM zitting snel geregeld

Straf TOM zitting / Straf OM zitting

een TOM zitting staat voor transactiezitting openbaar ministerie En wordt ook wel OM zitting of OM hoorzitting genoemd.

Een om zitting kan misleidend zijn, nu geen sprake is van een zitting bij een onafhankelijk politierechter die over uw schuld en onschuld oordeelt.

  • Tijdens een OM zitting wordt u een straf opgelegd door de Officier van Justitie door een strafbeschikking. Met een strafbeschikking kan de Officier van Justitie diverse soorten straf uitdelen. U moet binnen twee weken in verzet als u het er niet mee eens bent.
  • Ook kan u een straf worden voorgesteld door het aanbieden van een transactievoorstel. Als u dit weigert komt uw zaak voor de rechter.

Dit voorstel wordt gebaseerd op richtlijnen van het Openbaar Ministerie zelf die vaak onvoldoende rekening houden met uw omstandigheden en met de (lagere) straf die een rechter zou opleggen.

Met een strafbeschikking op de om-zitting en het aanvaarden van een transactievoorstel staat uw schuld vast en dit dan ook wordt vermeld op uw strafblad.

Het is  belangrijk direct een advocaat in te schakelen om u te adviseren over het strafvoorstel van de Officier van Justitie. Wij adviseren u over het voorstel, dat regelmatig te hoog is en kijken ook met u naar de gevolgen voor uw documentatie (strafblad).

Vul het formulier en er wordt snel en gratis contact met u opgenomen door een deskundig advocaat voor uw strafbeschikking.

Strafbeschikking

Kan het Openbaar Ministerie een straf opleggen?

Het Openbaar Ministerie mag voor een aantal strafbare feiten zelf een straf opleggen. Dit gaat via een zogenaamde strafbeschikking. Er zijn veel feiten die hiervoor in aanmerking komen, zoals mishandeling en diefstal.

Hier komt geen rechter meer aan te pas. Het gevaar hiervan is dat iemand een strafblad oploopt, 'om van de zaak af te zijn'. Dit terwijl een rechter wellicht helemaal geen straf had gegeven of u had vrijgesproken.

Het is belangrijk een advocaat in te schakelen die u hierbij bijstaat. U kunt niet altijd afgaan op de informatie van de Officier van Justitie. Die heeft een eigen belang, om de zaak af te werken buiten een (kostbare) zitting om. En dat is niet altijd uw belang!

Straf richtlijn Openbaar Ministerie. Wist u dat?

De Officier van Justitie eigen geschreven uitgangspunten heeft voor uw straf voorstel op de TOM zitting maar dat die vaak afwijken van een (lagere) straf die een rechter zou opleggen?

Er zijn op dit moment geen nieuwsberichten beschikbaar.