TOM zitting snel geregeld

Gevolgen strafbeschikking voor strafblad of VOG

06-03-2014

Als je een strafbeschikking krijgt van de Officier van Justitie, of een transactie accepteert bij een TOM-Zitting, krijg je daarmee een aantekening op het strafblad. Dit noemt men ook wel de Justitiele Documentatie.

Een aantekening kan gevolgen hebben voor uw werk, als u een Verklaring Over het Gedrag (VOG) nodig heeft. Deze kan dan geweigerd worden, als Justitie vindt dat uw verleden een te groot risico is. Bijvoorbeeld als u een winkeldiefstal heeft gepleegd en u wilt aan het werk in een bedrijf, of er is een document vervalst en u krijgt een functie binnen een financiele instelling.

Een misverstand is het feit dat een strafbeschikking of transactie niet zou leiden tot een strafblad. Het is dan ook belangrijk u te laten bijstaan door een advocaat bij een tomzitting. Zeker omdat onze ervaring is dat het voorstel wat u krijgt aangeboden hoger kan zijn dan een straf die u door een rechter zou zijn opgelegd. Ook de soort straf of de hoogte van de straf kan daarbij belangrijk zijn voor het verkrijgen van een VOG.